Strona Główna arrow Krzewy arrow Czarny bez
Czarny bez

łac. Sambucus nigra

Silnie rozrastający się krzew, zielony od wiosny do późnej jesieni. Wiosną, w maju-czerwcu wytwarza białe kwiaty zebrane w baldachimy, z których w lipcu-sierpniu powstaną zielone owoce. Dojrzałe owoce są czarne i kwaśne, surowe nie są jadalne. Po odpowiednim przycięciu formującym czarny bez można hodować jako niewysokie drzewo ozdobne.

Okres kwitnienia: maj-czerwiec.

Stanowisko: każde poza głębokim cieniem.

Pielęgnacja: krzew lubi żyzne gleby, toleruje mocne przycinanie i dłuższą suszę.

Rozmnażanie: ze zdrewniałych sadzonek. Sadzonki pobieramy po czasie, kiedy roślina zrzuci liście na zimę. Ostrym nożem odcinamy kawałek tegorocznej łodygi, oskrobujemy dół z kory, zanurzamy w ukorzeniaczu i sadzimy do skrzynek lub donic. Wiosną przesadzamy lub sadzimy bezpośrednio do gruntu. Wieksze powodzenie zapewni nam stopniowe hartowanie rośliny, czyli wystawianie w ciepłe dni na dwór, zabieranie na noc do domu.

Ciekawostki: dojrzałe owoce czarnego bzu są wykorzystywane na przetwory, wina i nalewki. W moim domu co roku robimy nalewkę z czarnego bzu, która zasmakowała całej rodzinie.